CE İşaretine Başvuru Öncesi Bilinmesi Gerekenler

CE İşaretine Başvuru Öncesi Bilinmesi Gerekenler

CE İşareti, bir ürünün amacına uygun kullanıldığında, insana, hayvana, çevreye ve aynı ortamdaki diğer ürünlere zarar vermeyeceğini gösteren bir güvenlik işaretidir.

TSE Türk Standartları Enstitüsü tarafında CE işareti başvuruları yapılabiliyor. Yaklaşık ortalama fiyat ise yaklaşık olarak beş bin türk lirası ile otuz bin türk lirası arasında değişebilmektedir. Yapılacak TSE ve CE testleri bu fiyatı belirleyici olacaktır. TSE’den farklı bazı akredite kuruluşlar üzerinden de CE başvurusu yapılabilir.

“CE” Markası adını Fransızca “Avrupa’ya Uyumlu” anlamına gelen “Conformité Européene” kelimelerinin baş harflerinden almıştır. Bu düzenleme üreticilerin ürünlerin üzerinde, ambalajlarında ve ürün hakkındaki her türlü doküman üzerinde kullanmalarını zorunlu kılmaktadır.

Avrupa Birliği’ne dahil olan ülkelerde satışa sunulacak ürünlerin sahip olması zorunlu, kozmetik, gıda, tekstil gibi ürünler için geçerli olmadığı gibi, elektrik, elektronik aksama sahip olan ürünler için gereklidir.

Confirmete Europe işareti malların serbest dolaşımını sağlayabilmek amacıyla Avrupa Birliği’nin, 1985 yılında oluşturduğu “Yeni Yaklaşım” direktifleri doğrultusunda uygulanan bir sağlık ve güvenlik işaretidir. Eğer uygunluk işareti küçültülür veya büyültülür ise, yukarıdaki çizimde verilen çizim oran yüzdelerine bağlı kalınması yasal zorunluluktur.

CE onaylanmış kuruluş yetkisine sahip olan belgelendirme kuruluşlarından alınabilir. Avrupa Birliği sınırlarında içerisinde binde fazla yakın onaylanmış kuruluş, yönetmelik kapsamında ürünlerin CE markalanması için görev yapmaktadır.

CE işaretini ürünüme ne zaman yapıştırabilirim ve ne kadar sürede testler ve hazırlıklar tamamlanır? Sorularına yanıt olarak, sertifikasyon süreci tek bir ürün grubu için yaklaşık altı sekiz hafta kadar sürebilir. Bu süre CE laboratuvar test sürelerine bağımlıdır.

Kısaca Confirmete Europe CE İşaretini Kimler Alabilir?

  • Alçak gerilim cihazları üreten firmalar.
  • Basit basınçlı kaplar üreten firmalar.
  • Gaz yakan aletler üreten firmalar.
  • Sıcak su kazanları üreten firmalar.
  • Elektromanyetik özellikte mallar üreten firmalar.
  • Makina üreten firmalar.
  • Sivil kullanım için patlayıcı üreten firmalar.
  • Otomatik olmayan tartı aletleri.
  • IN vitro ve/veya tıbbi ürünler üreten firmalarda ayrıca CE işaretiyle bütünlük içerisinde, ISO 13485 tıbbi cihazlar için kalite yönetim sistemi beraber uygulanır.

Yetkili kuruluşlar tarafından düzenlenen, ürüne ait üretim ve tasarım sürecine ilişkin sistemlerin kalitesinin onaylandığını gösteren uygunluk beyanı yayınlar. Bunun için CE teknik doya hazırlığı gerekir. Teknik dosya hatasız hazırlanmalı ve sadece gerçek, yanıltıcı olmayan bilgileri taşımalıdır.

Uygunluk Beyanı ne demektir? Bir üretici veya üretici temsilcisi tarafından, uygulandığı ürünün, sadece CE söz konusu ürün için geçerli olan tüm ürün güvenliği direktiflerinin, tüm ilgili gereksinimlerini karşıladığını gösteren resmi bir beyandır.

sponsor reklam

Benzer Yazılar

Nakliye Firması Mı Arıyorsunuz? En İyisi Burada

Nakliye Firması Mı Arıyorsunuz? En İyisi Burada

Zarif, Masum, Hoş Kokulu ve Daima Anlamlı Çiçekler

Zarif, Masum, Hoş Kokulu ve Daima Anlamlı Çiçekler

Bitcoin Almak Güvenli Mi?

Bitcoin Almak Güvenli Mi?

Emtialara Yatırım Yapmak Güvenilir mi?

Emtialara Yatırım Yapmak Güvenilir mi?

Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir